Monday, May 18, 2015

facebook dan rakyat Malaysia

Sedar atau tidak, facebook telah banyak merosakkan rakyat Malaysia khususnya dan dunia amnya.

kenapa?

kerana facebook, mudahnya tersebar gambar atau pernyataan berunsur fitnah,

kerana facebook, mudahnya terdetik perasaan iri hati, dengki dan benci,

kerana facebook, mudahnya orang memaki hamun sesama sendiri,

kerana facebook, nilai kemasyarakatan makin berkurang, 

kerana facebook, nilai hormat menghormati telah berkurang,

kerana facebook, nilai kekeluargaan berkurang,

masing-masing sibuk dengan smartphone, bukan kerana mencari fakta atau menambah ilmu, tapi rata-rata melayari facebook untuk melihat apa-apa yang boleh di komen.

sebab tu ramai orang suka mengomel, itu ini serba tak kena walhal diri sendiri tak pernah nak tilik di cermin.

paling tidak elok facebook dijadikan ruang untuk menunjuk-nunjuk barang peribadi, apakah dirasakan diri terlalu hebat?

bosan. 

Thursday, May 14, 2015

Mudah Percaya

Kenapa mudah sangat percaya dengan viral post di facebook?

Kebanyakan orang baca, lepas tu terus percaya. Boleh tak selidik dulu perkara tu betul ke tidak.

Sama juga dengan produk-produk entah apa-apa kat pasaran sekarang ni. Tempek ayat ala-ala sains sikit mula lah percaya 100%. Padahal tak wujud pun teknologi yang disebut-sebut tu.

Tu namanya kurang ilmu pengetahuan. Kenapa kurang? Sebab kurang membaca bahan-bahan ilmiah. Duk baca komik, duk tengok drama entah apa-apa, duk mengutuk memfitnah kat facebook, tak pernah luangkan sedikit masa pun dalam sehari untuk baca bahan ilmiah.

Kalau ini lah kebanyakan orang Malaysia buat hari-hari, sampai bila Malaysia nak maju.

Hari-hari baca gosip artis...pastu kutuk-kutuk di ruangan komen..come on la...tak ada kerja lain nak buat?

Rakyat Malaysia, terapkan lah amalan membaca bahan ilmiah di kalangan anda. Dengan ilmu kita tidak akan mudah tertipu.



Sekian.

Friday, May 8, 2015

Dunia kini

Hai hai hai

Ya Allah, lama betul tak update blog ni. Maaf ye sebab keadaan semasa yang tak mengizinkan. Keadaan memaksa mood saya untuk menulis jadi tak betul. Keadaan apa yang saya maksudkan itu? Ni dia.

1. Kenaikan harga barang di kedai runcit atau di mall.
2. Kadar GST yang terlalu tinggi bagi saya.
3. Berita-berita palsu ataupun mungkin benar di facebook tentang banyak perkara...(adeii)
4. Sibuk sebab saya banyak main game. (hehe)


Sekarang ni banyak orang pentingkan diri sendiri. Kesian lah orang yang tertindas tu. (bukan saya)

Sekarang ni banyak orang buat kerja nak dapat nama. Kesian lah orang yang tak buat kerja tu. (bukan juga saya)

Sekarang ni banyak orang suka cakap belakang. (of course cakap benda buruk). Depan-depan mulut manis je. (phuii). (bukan saya)


Jadi untuk alihkan perhatian saya pada benda-benda yang boleh merosakkan mood saya, banyak lah game saya cuba.

Game ni memang memakan diri juga. Bangun tidur terus bukak game. Tidur pun dengan game. Makan dengan game. Nasiblah time driving tak dapat game.


Wawasan 2020.

Sembilan matlamat utama Wawasan 2020:

1. Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang dikongsi bersama: Malaysia mesti menjadi sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayah dan kaum, hidup dalam keharmonian, bekerjasama sepenuhnya secara adil, dan terdiri daripada satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara.

2. Mewujudkan sebuah masyarakat yang berjiwa bebas, tenteram dan maju, dengan keyakinan akan keupayaan sendiri, berbangga dengan apa yang ada, dengan apa yang telah dicapai, cukup gagah menghadapi pelbagai masalah. Masyarakat Malaysia ini mesti dapat dikenali melalui usaha mencapai kecemerlangan, amat sedar akan semua potensinya, tidak mengalah kepada sesiapa, dan dihormati oleh rakyat negara lain.
 
3. Mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang, yang mengamalkan satu bentuk demokrasi Malaysia yang mempunyai persefahaman matang, berasaskan masyarakat yang boleh menjadi contoh kepada beberapa banyak negara membangun.
 
4. Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika, dengan warganegaranya teguh dalam nilai agama dan kerohanian dan didukung oleh nilai etika paling tinggi.
 
5. Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur, dengan rakyat Malaysia pelbagai kaum bebas mengamalkan adat, kebudayaan, dan kepercayaan agama mereka dan pada masa yang sama meletakkan kesetiaan mereka kepada satu negara.
 
6. Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif, masyarakat yang mempunyai daya perubahan tinggi dan berpandangan ke depan, yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi masa depan.  

7. Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi, iaitu sistem sosial yang mementingkan masyarakat lebih daripada diri sendiri, dengan kebajikan insan tidak berkisar pada negara atau orang perseorangan tetapi di sekeliling sistem keluarga yang kukuh. 

8. Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. Ini merupakan masyarakat yang melaksanakan pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama, dengan wujudnya perkongsian sepenuhnya bagi setiap rakyat dalam perkembangan ekonomi.
 
9. Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing, dinamik, giat dan kental.





Ada lagi 5 tahun sebelum 2020. Tercapai kah wawasan 2020 ini?

1. ekonomi negara makin merudum.
2. nilai ringgit rendah.
3. masyarakat sering bertelagah.
4. tamadun sains?
5. bermoral? hina agama islam, hina azan, hina lagu negaraku, semua lepas..
6. yang miskin dilupakan
7. adil dalam perniagaan? beli satu skirt harga RM25. beli dua skirt harga RM40.
8. dinamik, giat dan kental?

Fikir-fikirkan lah.. dimana aras kita sebenarnya... terutama orang melayu, yang sememangnya payah nak terima teguran orang lain, seringkali merasakan diri terlalu hebat...kenapa..? Sebab, MELAYU MUDAH LUPA...

INGAT LAH WAHAI MELAYU. PANGKAT DAN HARTA TIDAK BOLEH DI GENDUNG MASUK LUBANG KUBUR.

haihh...MELAYU TETAP MELAYU...(bukan semua MELAYU)


Sekian.