Monday, June 29, 2015

Ramadhan ke 13

Allahuakbar.

Ramadhan kali ini sangat banyak menggamit memori lalu. Teringat sangat dengan arwah mak. Ramadhan ke 13 ini lah saya dapat panggilan dia kena strok. Perasaan saya pada waktu itu hanya Allah yang tahu.

Ramadhan kali ini semua yang saya buat mesti teringat dia. Masuk tahun ni dah tahun ke lima puasa tanpa mak. Dan tahun ke enam raya tanpa dia. Cepat betul masa berlalu. Rasa macam baru semalam berborak di telifon.

Perasaan kehilangan tu hanya saya yang tahu. Orang lain mungkin anggap saya terlalu lemah atau terlalu banyak berfikir benda yang dah lepas. Tapi, selagi bukan bahu sendiri yang memikul, selagi itu kita tidak akan merasa beban.

Kepada yang masih ada mak bapak, rajin-rajin la telifon. Rajin-rajin lah balik rumah jenguk. Tengok dorang tu sihat ke tidak. Selalu lah peluk dorang tu. Nanti kalau dorang dah tak ada, korang mesti rindu nak peluk dorang. Lepas tu korang nangis sorang-sorang.

Moga ramadhan kali ini lebih membawa rahmat dari yang sebelumya. Amin.

Sekian.

Friday, June 26, 2015

Saya Tak Suka Whatsapp

Entah apa-apa la.

Semua nak buat group whatsapp.

Whatsapp ni banyak keburukan dari kebaikan.

Laki bini pun boleh gaduh gara-gara whatsapp inikan pula kawan-kawan ataupun rakan sekerja.

Benda ni ganggu privacy la. Takkan soal kerja pun nak bincang dalam phone. Come on la. Apa guna kau pergi office? Ke kau lalu je office tu?

So mulai harini saya memang tak nak bukak whatsapp. Buang masa buang duit. Biarlah orang nak kata apa. Phone saya, suka hati saya lah kan.

Ada group whatsapp ni tengah malam pun ada bunyi. So annoying!

Kerja tak produktif mata asyik tengok phone. What??

I declare war against whatsapp and facebook. Fullstop.


Wednesday, June 24, 2015

Mana Mungkin?

Mana mungkin nak berjaya kalau usaha pun ragu-ragu?

Kenapa tak dapat hantar tugasan harini? Tarikh hantar dah lama beri.

Internet tiada.

Wifi di hostel tiada.

Minggu ni ada presentation projek.


Antara alasan yang saya nak elakkan semester ini apabila diberi arahan untuk mengajar pelajar semester akhir.

Pernah terjadi 3 semester lepas saya denda pelajar. Ramai pulak tu. Sebabnya datang lewat hampir 30 minit. Bila ditanya kenapa, alasan diberi sangat menyakitkan hati. Jumpa pensyarah tut, sebab nak bincang pasal projek akhir. Apa?

Jadi saya katakan, awak semua berdiri tunggu diluar saja. Kelas dan subjek saya ni tak penting pun kan.

Lama kemudian, masuk seorang pelajar dikalangan pelajar yang kena denda tadi. Minta maaf. Saya  ni mudah kesian, bagi lah masuk dalam kelas semua yang kena denda tadi.


Terus terang pada mereka yang saya tak suka.

Kalau nak berjaya, kena seimbang. Takkan lah nak dapat A untuk projek akhir, tapi yang lain dapat D? Berbaloi ke?

Alhamdulillah, lepas kejadian tu, tak ada lagi dah. Lega.

Mereka dah jadi antara batch pelajar yang cemerlang.


Ada isu. Tentang keikhlasan pensyarah mengajar.

Pelikkan, sebab macam mana manusia lain boleh mengagak ikhlas ke tidak manusia lain buat sesuatu?

Pelajar sekalian, percayalah semua pendidik memang ikhlas mengajar. Jangan ragu-ragu.

Hanya Allah yang tahu.

Sekian.