Wednesday, January 28, 2015

Sistem yang Menyusahkan

Puiiii!

Kalau developed system yang bukan boleh cross-platform tu namanya menyusahkan orang.

Dah developed tu PAKSA semua orang guna. Tak fikir ke bukan semua orang guna platform yang sama??

Inilah kalau minda tahap ****. Selfish!



Monday, January 19, 2015

Belajar Mengajar

Oh pelajarku, ingat senang ke nak mengajar ni. Masuk kelas, pot pet pot pet, lepas tu keluar.

Bukan macam tu ye. Sebelum masuk kelas sudah tentu lah kena prepare apa yang patut dulu. Contohnya bahan mengajar dan teknik mengajar. Nak sediakan bahan mengajar tu bukan kerja senang, perlukan kesungguhan dan fokus.

Bila dalam kelas, kita yang mengajar ni perlu sentiasa fokus. Kalau tidak, learning outcome tu memang tak tercapai.

Tapi, kalau kita bertepuk sebelah tangan tak bunyi la kan. Sebab itu pelajar perlu juga fokus dalam kelas.

Iya, memang benar cikgu kena usaha untuk menanam minat dalam diri pelajar. Tapi jangan lupa, pelajar juga mesti tanam minat untuk datang kelas, dan juga tanam minat untuk belajar.

Dulu-dulu, kalau anak gagal dalam pelajaran, anak itu sendiri yang kena rotan, anak itu jugalah yang kena marah dengan mak bapak. Tapi zaman sekarang sudah terbalik. Anak marah mak bapak, mak bapak pula marah cikgu-cikgu.

Dan akhirnya, salahnya semua di bahu cikgu itu sendiri. Sangat kesian. Sangat sedih.

Ada satu nilai yang saya rasakan semakin berkurang pada waktu ini. Nilai itu ialah HORMAT.

Tiada lagi HORMAT anak kepada ibu dan bapa.

Tiada lagi HORMAT ibu dan bapa kepada GURU.

Tiada lagi HORMAT guru kepada ibu bapa.

Tiada lagi HORMAT sesama guru.


Belajar mengajar anak untuk saling menghormati.

Belajar mengajar diri sendiri untuk menghormati orang lain.

Belajar mengajar diri sendiri untuk menghormati guru.

Tanpa guru, tiadalah pakar-pakar perubatan, saintis, jurutera dan sebagainya.

Tanpa guru, siapalah kita.


Sekian.

Sunday, January 18, 2015

Senyum

Senyumlah ketika kita masih diberi peluang untuk senyum.

Senyumlah biarpun pahitnya hari kita hanya kita yang tahu.

Senyumlah kerana ia boleh membahagiakan orang lain walaupun hanya sedikit.

Senyumlah kerana ia boleh meringankan beban orang lain.

Senyumlah kerana senyum itu percuma, tak perlu bayar dan tak susah pun untuk senyum.