Sunday, March 6, 2011

Cara nak add Facebook badges dalam blog [Updated]


Ni post lama..malas nak buang..biar saja jadi kenangan okay..yang update ada kat bawah.. :P

1>> Klik pada profile anda



2>> Scroll ke bawah. Lihat sebelah kiri. Klik pada 'Add a Badge to Your Site'.



3>> Pilih kategori site yang kita nak letak badge ni. Klik Blogspot.




4>> Pilih blog yang mana satu nak letak badge ni.




5>> Anda akan di alih ke page layout anda. Ada gadget baru iaitu Facebook Badge.



6>> Klik save. Siap!


Cara nak add Facebook badges dalam blog [Updated]

10 April 2013


Sejak facebook dah bertukar ke timeline layout, jadi tentulah cara nak add Facebook badge ke dalam blogspot pun berubah.

Bila ada yang komen step nya dah berubah, baru saya perasan. huhu..nampak sangat tak mesra alam tutorial saya ni..haha

Ok.

Step 1: Klik pada profile facebook korang..macam kat bawah ni.


Nampak anak panah tu? klik kat situ ok..


Step 2: FB korang akan direct ke page baru..macam kat bawah ni..lepas tu korang pilih la sama ada nak profile badge ke, nak like badge ke, nak photo badge ke..contoh saya kat bawah ni saya klik photo badge..keluar lah gambo profile picture dengan cover picture sebelah menyebelah..korang pilih la ikut kesukaan ok..pastinya menarik semua ni..


Lepas dah godek-godek setting badge ni, jangan lupa pulak klik SAVE.


Step 3: Lepas tu korang akan ke page baru..kat sini kena pilih kat mana korang nak tempek badge yang cun melecun tu okay..pastinya kita klik kat Blogger la..sebab nak tempek kat blog..


Kalau nak edit pun boleh lagi ni..klik je kat Edit this badge kat sebelah kanan tu..


Step 4: Kat sini korang kena pilih kat blog mana yang nak di tambah FB badge ni..


Lepas tu jangan lupa klik ADD WIDGET kat bawah tu ok.


Step 5: Lepas tu layout blog akan terpapar..nampak kat bawah tu dah ada kan FB badge tu..susun la kat mana-mana yang korang suka ye..


Lepas dah siap susun kedudukan badge tu, jangan lupa klik SAVE ARRANGEMENT kat atas sebelah kanan tu ye.



Then...tarraaa...!! FB badge dah melekat tu..



Sekian saja tutorial tak seberapa ni..harap korang berjaya buat.

:P

LATEST UPDATE: 29 JANUARI 2014 (RABU)

Hai all. Kali ni nak update lagi sebab kalau guna cara sebelum ni entah kenapa badge tak keluar. Jadi cara paling senang macam ni.

Ganti STEP 3 Tu. Pilih Other. copy code.


Then dekat LAYOUT blog, ADD GADGET. Pilih HTML/JavaScript. Paste code tadi kat situ. Kemudian SAVE ARRANGMENT.

Then keluarlah badge kat Blog.


JADI TAK?

Kalau tak jadi, tolong inform ok..

Sekian dari saya.


17 kisses:

athirah bt norman said...

trimas:) sya sudah pandai buat. tq3!

Nur Hayati said...

thnks!! dh dpt buat.. ;) jenguk2la blog sy,n dont 4get 2 follow:) http://qasehmerahjambu.blogspot.com/

nisa sharmeen said...

thanks a lot awak...murah rezeki bila x kedekut ilmu ok..

Udak Ziah said...

org sarawak ka? hehe.. kmk xpat molah... maybe fb dah byk kali btukar juak...

casablander said...

kmk bukan org swk..ya maybe sbb fb dah ada timeline..lak kmk update..

Udak Ziah said...

owh ya... bukan sarawak.. hehe.. maaf ya.. :) anyway... thanks a lot ..

Tuan Nor Azmiha Tuan Yusoff said...

http://mysweetcoolsamiha.blogspot.com/
jemputla ke blog pembekal ice blended yang baru je menapak ni!

ez hani said...

Thanks tutorial ni..sy dh bwat dh..:)
sgt2 membantu..

Haslinda Kamal said...

dah try buat...tp pic badge tak muncul kat blog..

Nuraini Kamaruzzaman said...

saya pun bua tak kuar pic and detail kat fb...

edit contant tu letak ape yerk

casablander said...

try yang baru-latest update :)

Nor Adila Ramlee said...

thankss..saya dah buat guna yg latest update :)

mardhiah zawawi said...

Thanx tunjuk ajar...

Semoga diberkati..:)

Candy Kids Wear said...

jadi dah!..tq!

NADA syafi said...

THX... dh jd

NADA syafi said...

THX... dh jd

Cik Herniezieana said...

You are the best. Terima kasih dari saya yang mula berjinak-jinak dengan Blog. *wink!!*